Warszawa, 27 kwietnia 2015 r.: MAKRO Cash & Carry rozpoczęło projekt Optymalizacji Ultra Fresh obejmujący Stoiska Mięso, Ryby oraz Warzywa i Owoce. Jego celem jest rozwój, ustandaryzowanie i wypracowanie najlepszych rozwiązań w zarządzaniu tymi grupami asortymentu.
Asortyment ultra świeży to kluczowe kategorie dla klientów sieci MAKRO. To również jeden z głównych obszarów, na których koncentrują się działania firmy. Rozpoczęty w lutym br. projekt Optymalizacji Ultra Fresh ma na celu ustandaryzowanie i rozwój wszystkich aspektów zarządzania asortymentem ultra świeżym, od pracy z klientem, prezentacji produktów, poprzez podnoszenie kompetencji pracowników, po optymalizację procesów, takich jak zamawianie czy zarządzanie zapasami.
Jest to projekt międzynarodowy, który został wdrożony już w 10 krajach Grupy METRO m.in. Hiszpanii, Chorwacji, Holandii czy Chinach. Polska jest jedenastym krajem. Projekt UFO rozpoczął się 1 lutego br. w hali pilotażowej przy Alejach Jerozolimskich w Warszawie, gdzie możemy obserwować jego pierwsze efekty. Faza startowa trwała 2 tygodnie i wiązała się z diagnozą przeprowadzoną zarówno wewnątrz hali, jak i jej otoczeniu. Analiza pozwoliła wskazać obszary, którymi już teraz możemy się pochwalić oraz zarekomendować działania przynoszące krótko- i długoterminowe korzyści. Rekomendacje zostaną wdrożone we wszystkich halach do końca lutego 2016 r. – mówi Beata Polit, Kierownik Projektu.
W ramach projektu Optymalizacji Ultra Fresh dokonane zostały zmiany na trzech kluczowych departamentach związanych ze sprzedażą artykułów Ultra Fresh, czyli Warzywa i Owoce, Ryby oraz Mięso.
Stoisko Warzywa i Owoce
Na Stoisku Warzywa i Owoce zmieniliśmy layout, obniżyliśmy wysokość regałów w środkowej części departamentu, dzięki czemu robienie zakupów jest łatwiejsze. Ponadto rozszerzyliśmy ofertę popularnych obecnie produktów bio – mówi Grzegorz Pietrykowski, Dyrektor Hali MAKRO w Warszawie.
Stoisko Ryby
Stawiamy na rybę świeżą, ponieważ zauważamy zainteresowanie tym asortymentem, szczególnie na rynku HoReCa. Zwiększyliśmy ofertę owoców morza. Ich sprzedaż dynamicznie wzrasta. Kładziemy również nacisk na informowanie klientów o tym, że nasze ryby posiadają certyfikat i są to bezpieczne produkty. Ponadto na tym Stoisku przeprowadzamy wiele degustacji, dzięki którym możemy zapoznać klientów z rybami, które mamy w ofercie oraz przekonać ich, że warto poszukiwać nowych smaków i gatunków ryb – dodaje Pietrykowski.
Stoisko Mięso
Kolejnym departamentem, na którym dokonaliśmy wielu zmian jest Stoisko Mięso. Między innymi zmieniliśmy lokalizację pomieszczenia kierownika Stoiska, dzięki czemu ma lepszy kontakt z klientami i może obserwować, co dzieje się na sali sprzedaży. Wprowadziliśmy nowe grafiki, które ułatwiają nawigację, zmieniliśmy także kolor ścian i oświetlenie. Dzięki temu pomieszczenie wydaje się większe i bardziej przestrzenne. Obserwujemy stale rosnący trend zainteresowania klientów naszą wołowiną. Dlatego też zmieniliśmy jej ekspozycję. Obecnie jest ona bardziej czytelna i atrakcyjna. Jestem przekonany, że po tych zmianach klientom łatwiej się dokonuje zakupów w naszej hali – podsumowuje Pietrykowski.
Zachęcamy do obejrzenia materiału filmowego, w którym Beata Polit, Kierownik Projektu oraz Grzegorz Pietrykowski,, Dyrektor Hali MAKRO w Warszawie opowiadają o zmianach wprowadzonych w ramach projektu UFO:
dostarczył infoWire.pl
Link do strony artykułu: https://2fwww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/optymalizacja-ultra-fresh-nowy-projekt-makro